Wednesday, July 28, 2010

Expending Scope in Optometry

Saja aku nak share pasal Law Optom kat Oversea n Malaysia..



State: West Virginia Passes Law Expanding Optometrist Scope of Practice

by Astrid Fiano, DOTmed News Writer
This report originally appeared in the June 2010 issue of DOTmed Business News

West Virginia Gov. Joe Manchin has signed into law S.230, a bill expanding the scope of practice for optometrists. The West Virginia Optometric Association approved of the law, saying it will allow patients more access to vision care from a local doctor of optometry.
According to the new rules, an optometrist may administer or prescribe any drug for topical application for use in the examination, diagnosis or treatment of diseases and conditions of the human eye and its appendages; administer or prescribe any drug from the drug formulary for use in the examination, diagnosis or treatment of diseases and conditions of the human eye and its appendages; prescribe and dispense contact lenses; furnish or provide any prosthetic device to correct or relieve any defects or abnormal conditions of the human eye and its appendages; use a diagnostic laser, and order laboratory tests rational to the examination, diagnosis, and treatment of a disease or condition of the human eye and appendages.

A clause allowing optometrists to use a therapeutic laser to treat glaucoma was removed by the state House prior to the bill going to the governor. The clause had been very controversial, as ophthalmologists had opposed expanding optometrists' practice to include laser surgeries. Ophthalmologists attend medical school, internship and residency after an undergraduate degree and then become licensed. Optometrists obtain an undergraduate degree followed by four years of optometry school to become licensed.

agak-agak bila boleh Optometry Malaysia boleh implement law ni?

Lady Gaga's 'Bad Romance' can damage eyes




.

Though Lady Gaga's Bad Romance video from her second album The Fame Monster has topped charts and got positive reviews from critics, optometrists have given it a big thumbs down.

The video is leading to a new fashion frenzy that poses deadly health consequences for the eyes, says the Canadian Association of Optometrists.


In the video, one image of Lady Gaga shows abnormally large eyeballs, akin to Japanese cartoon characters. Even though Lady Gaga's eyes are computer enhanced in the video to achieve that 'doe-eyed' look, young fans have turned to the internet to order the 'circle lens' to mimic the pop star, the statement warned.

'Circle lens' are cosmetic contact lenses that give the illusion of a very large iris (coloured area). But they are a health hazard for the eye as lens materials inhibit the eye from breathing properly, and can cause infections from poor hygienic handling and sharing with friends, the Canadian Association of Optometrists said.

"All contact lenses, whether prescription or purely cosmetic, come into direct contact with the surface of the eye. The eye is a very sensitive organ that can be easily irritated, scratched, or permanently damaged," said Desmond Fonn, who heads the Centre for Contact Lens Research and a Professor at the School of Optometry at the famous University of Waterloo near here.

"Too often we leap at trends and fashions without understanding the potential consequences... correct contact lens use includes being properly fitted and cared for by a professional who would provide appropriate instruction on the use and care of the lenses," he cautioned.

Bad Romance has topped the Canadian Hot 100 and UK Singles Charts since its release last October.

Saturday, July 24, 2010

Adjustable power Glasses???



Ya betul tu sudah ada cermin mata yang boleh dilaraskan kuasanya!! Hebat kan? Bagaimana fungsinya? Saya sertakan videonya di bawah:



video


Sebenarnya ini bukan baru tapi sudah bertahun sejak 1985 oleh Josh Silver tapi ia hanya dikhususkan untuk golongan miskin sahaja di Afrika. Dengan nisbah Optometrists 1:10,000 penduduk keperluan terhadap cermin mata adalah amat tinggi. Tetapi kadar kemiskinan yang amat tinggi di sana menghalang mereka dari mendapatkan perkhidmatan optometrist apa lagi untuk memiliki dan menukar cermin mata setiap tahun...

Untuk mengatasi masalah itu penciptanya Joshua_Silver menggunakan sepasang bingkai dan bersandarkan prinsip lens tebal untuk kuasa refraksi yang tinggi beliau memasukkan bekas plastik bulat yang lembut ditengah-tengah bingkai yang diisi dengan cecair. Setiap bekas plastik tersebut disambungkan dengan picagari berasingan yang diubahsuai agar ia dapat dilaraskan mengikut kuasa refraksi yang diperlukan sipemakai. Selepas ia dilaraskan ianya akan diskrukan untuk mengekalkan kuasa refraksi tersebut yang mana skru tersebut juga boleh dilonggarkan untuk pengubahan kuasa pada masa lain.





Walaupun kuasa refraksi kanta boleh dilaras mengikut keperluan terdapat beberapa kekurangan jika dibandingkan dengan cermin mata konvensional.

1. Tiada pembetulan untuk astigmatism (rabun silau).



2. Terdapat distortion kanta

a: Barrel distortion

b: Pincushion distortion



3. Reka bentuk yang tidak menarik dan berat. Mempunyai banyak apparatus yang membuatkan kaca mata ini bukan menjadi pilihan jika untuk dijual.


pakcik ni tengah adjust power spec


Pandangan depan adjustable glasses




Sesuai untuk semua golongan!!




Pandangan sisi...


Berbagai-bagai teknologi yang sebenarnya ada tercipta hanya kita sahaja yang belum terdedah dengan semua kebarangkalian tersebut...

Semoga bertemu lagi...

Wednesday, July 14, 2010

LASIK..??


Ramai tertanya-tanya apa itu LASIK?? LASIK sebenarnya datang dari singkata Laser Assisted in SItu Keratomileusis... he he he.. Kalau nak tahu di Amerika prosedur LASIK telah mendapat kelulusan FDA.Secara umumnya LASIK dilakukan oleh pesakit untuk memperbetulkan masalah-masalah mata seperti rabun jauh (MYOPIA), rabun silau (ASTIGMATISM) dan rabun dekat [(farsightedness) (HYPEROPIA)] ataupun kombinasi antara kedua nya myopia dan astigmatism atau hyperopis dan astigmatism. Satu kelemahan dalam LASIK ini ialaj prosedur ini "TIDAK BOLEH" merawat/memperbetulkan masalah rabun presbyopia (rabun tua).

Bagaimana LASIK dilakukan? LASIK dilakukan secara asasnya melalui 3 peringkat:
1. bukaan lapisan luar kornea dibuat menggunakan alat 'microkeratome blade' atau laser.

2. Kemudian laser digunakan untuk membuang bahagian-bahagian tertentu lapisan kornea yang terlebih dahulu ditentukan dan dikira oleh pakar sebelum LASIK dilakukan.

3. 'Flap' kornea yang di buka tadi diletakkan semula ke tampat asal dan akan melekat semula dan akan sembuh secara semula jadi.

penggunaan local anastetik drop dilakukan agar pesakit tidak berasa sakit...


Apa kelebihan LASIK???

Antara kelebihan LASIK adalah:

1) Keputusan pembedahan yang serta-merta! Ya betul keputusan yang amat cepat ini memberikan kelebihan bagi pesakit. Mereka dapat melihat tanpa cermin mata hampir sahaja selepas prosedur selesai. Namun kestabilan penglihatan dapat dicapai dalam tempoh 6 bulan.

2) Bebas!! Pesakit terasa bebas dari pemakaian sebarang alat bantuan penglihatan seperti cermin mata dan kanta sentuh.

3) Aktiviti dan Kerjaya Baru! Lebih seronok melakukan aktiviti tanpa perlu memikirkan kanta sentuh tercabut, cermin mata patah dan perlu membawa cermin mata tambahan jika berlaku sesuatu. Dari segi kerjaya, sesetengah kerjaya memerlukan penglihatan baik tanpa bantuan seperti askar, juruterbang, polis dan sebagainya akan menjadi pilihan pada sesiapa yang sebelum ini tidak dapat memohon kerana terkongkong denagn cermin mata.

4) Keyakinan Diri Meningkat! Secara tidak langsung apabila tiada masalah mata yang timbul, tanpa cermin mata keyakinan diri juga akan meningkat.

Ok.. cukup bab kebaikan .. apa kata saya masuk bab keburukan dan risiko LASIK..???? ha takut tak? Sama untuk semua prosedur surgeri memang tidak lari dari risiko begitu juga dengan LASIK walaupun risikonya amat kurang tetapi tetap ada risikonya. Antara risiko-risiko yang boleh saya ambil adalah:

Kebanyakan kesalahan LASIK adalah disebabkan 'flap' yang dibuat pada prosedur awal iaitu pemotongan lapisan luar kornea. Jika 'flap' LASIK tidak dilakukan dengan sempurna contohnya terlalu tebal atau terlalu nipis apabila diletakkan semula 'flap' pada permukaan kornea ianya akan berkedut. kesan kedut mikro (microscopic wrinkle) disebut sebagai "corneal striae". Tetapi kebanyakan masalah ini dapat dibetulkan melalui "enhancement surgery" yang dilakukan semasa post operation.

1) 'Flap' atau kelepek rosak atau hilang. Semasa prosedur pemotongan yang dilakukan.

2) Penglihatan berganda (double vision) untuk pesakit yang dahulu mengalami masalah rabun yang teruk dan perbezaan kesalahan refraksi yang tinggi antara kedua-dua mata kebarangkalian tinggi mengalami masalah ini. Ianya akan berkurangan dari semasa ke semasa.



3) Mata kering (dry eyes) atau mempunyai masalah untuk melihat pada waktu malam kerana silau dan 'halos' disekeliling lampu.

4) "Irregular cornea" kornea tak sekata. Ini disebabkan laser tidak dilakukan pada tempat yang sepatutnya (kurang tepat) ia juga boleh mengakibatkan penglihatan berganda dan ghost image. Ia perlu menjalani treatment semula atau enhancement surgery!


5) DIFFUSE LAMELLAR KERATITIS (DLK) atau dikenali sebagai "Sand Of The Sahara". Ia disebabkan keradangan dibawah 'FLAP". Sesetengah keradangan akan hilang tetapi dalam kes DLK keradangan ini kekal dan tidak boleh dikawal dan keadaan ini akan mengganggu proses penyembuhan dan akan mengakibatkan hilang penglihatan "VISUAL LOSS". Kebiasaannya apabila DLK berlaku pesakit akan diberikan antibiotik, dan steroid titis untuk mengelakkan jangkitan dan "FLAP" itu juka mungkin akan dibuka semula untuk tujuan pembersihan sel-sel radang tersebut.!!!


6) Keratectasia atau Keratoconus. Ia di definasikan sebagai pembengkakan kornea (bulging). Ia boleh berlaku akibat pemotongan "FLAP" terlalu dalam. Apabila terlalu banyak tisu kornea yang dipotong semasa prosedur LASIK ataupun kornea pesakit memang lemah semasa diuji menggunakan 'corneal topography' sebelum LASIK ia akan menyebabkan penglihatan "distorted". Ia TIDAK BOLAH di perbaiki menggunakan enhancement surgery seperti masalah-masalah lain, ia hanya boleh di baiki melalui pemakaian (KANTA SENTUH KERAS/RGP) atau CORNEAL TRANSPLANT!!!!

terdapat juga teknologi baru yang boleh merawat masalah keratoectasia ini iaitu "corneal collagen cross linking" (CXL) in digunakan intun memulihkan lapisan kornea tersebut dan kemudian satu prosedur laser enhancement akan dilakukan semula untuk memulihkan penglihatan yang "hilang" tersebut.

7) Undercorrection, Overcorrection and Regression. Ini adalah keadaan yang mana pembetulan masalah mata ter'over' atau ter'under' correct. contohnya apabila kesalahan refraktif terdahulu sebanyak -7.00D menjadi +1.00D bukan PL/0.00. atau pun hanya menjadi -1.00D sahaja. Hal ini kemungkinan disebabkan:
i. Respon pesakit terhadap prosedur yang berlainan dari respon
normal.
ii. Diagnosis kurang tepat oleh doktor
iii. Seting program software yang mengawal laser tidak
dilakukan dengan sempurna.

regression pula berlaku semasa proses penyembuhan. Kuasa mata selepas yang optimum pada asalnya selepas LASIK berubah semasa proses penyembuhan menjadi undercorrection. Kebiasaannya ia dapat dibaiki melalui laser treatment sekali lagi selepas mata pesakit stabil...

8) Infeksi mata dan Iritasi. Walaupun kes infeksi kurang berbanding teknik terdahulu PRK, prosedur LASIK juga masih mempunyai risiko mengalaminya. Ia biasanya boleh di sembuhkan dengan penggunaan ubat titis antibiotik atau anti'inflammatory'.

Penerangan sudah dibuat kelebihan dan risiko pun dah dijelaskan.. terpulang pada individu sama ada mahu teruskan atau tidak. Salam dari saya FERLINA

Saturday, July 10, 2010

Swarovski Contact Lenses



Apa?! Kristal Swarovski kat 'contact lens'??? Mesti ramai yang terkejut kan? tapi itulah kenyataan nya...

Swarovski Crystals telah mencipta satu revolusi dalam contact lens, bukan sebab selesa atau 'vision' lebih jelas... tapi hanya kerana fesyen!!


Kalau sebab fesyen semuanya menjadi... Diketahui contact lens ini di reka dalam satu pertandingan kristal tahun 2008 swarovski sparkling contact lens ni menang tempat pertama kalau tak silap.. tapi sampai sekarang masih tak tahu nak beli di mana? mungkin hanya untuk pertandingan saja agaknya.



Thursday, July 8, 2010

Polycarbonate Lens / Protective Lens / Safety Lens




Keselamatan adalah satu perkara yang amat penting bagi setiap orang, sama ada semasa memandu, berjalan kaki, menunggang motosikal/basikal, menaiki sampan, di pejabat, rumah, kedai dan dalam apa keadaan sekalipun. Manusia memang lumrah mementingkan keselamatan.


Banyak langkah-langkah keselamatan yang kita semua ambil untuk mengelakkan atau setidak-tidaknya mengurangkan risiko kecelakaan contohnya memakai tali pinggang semasa menaiki kereta, memakai topi keledar, memakai payung apabila hujan, memakai pakaian tebal untuk berlindung dari cuaca sejuk dan yang paling 'koman' memakai selipar apabila keluar rumah... sebab? untuk melindungi kaki dari benda-benda tajam.

Wah panjang lebarnya....

Tapi adakah kita memilih untuk melindungi mata kita? ada yang berkata cukup la sunglass melindungi mata dari matahari, dan ada yang berkata dah ada kelopak mata semulajadi nak apa lagi? Fuh mudah sungguh penjelasan mereka. Mata merupakan anugerah yang diberi oleh tuhan supaya kita boleh menghargai alam sekitar, menikmati keindahan alam ciptaan-Nya ini. Apakah kita dikatakan bersyukur dengan nikmat ini jika kita tidak melindunginya? adakah cukup hanya sekadar memejamkan mata apabila berlaku sesuatu?

Tahukah anda terdapatnya kanta mata / lens yang boleh melindungi mata kita dari kemudaratan? Saya perkenalkan kepada anda lens polycarbonate (PC lens). Pc lens mempunyai kekuatan 10 kali ganda dari lens plastik biasa. mempunyai perlindungan UV secara semulajadi dan mempunyai berat yang amat ringan. Ianya dicipta sekitar tahun 1970an untuk aplikasi astronomi seperti 'visor' dan helmet astranaut. Ianya mula di perkenalkan untuk kegunaan cermin mata pada tahun 1980an. Dan bermula dari situ, ianya mendapat sambutan lebih-lebih lagi untuk pembuatan gogle sukan, cermin mata keselamatan (safety lens) dan cermin mata kanak-kanak. Dibawah ditunjukkan ujikaji ketahanan lens polycarbonate berbanding lens plastik.



video

Dengan teknologi yang ada sekarang terdapat lens yang dipercayai lebih kuat dan lebih teguh dari lens polycarbonate iaitu lens trivex dicipta sekitar tahun 2001 ianya lebih ringan, kuat dan yang penting abbe value yang tinggi. Abbe value yang tinggi menunjukkan kurangnya chromatic aberration dan menjadikannya lebih selesa. Dibawah di salin dari wikipedia perbandingan trivex dan polycarbonate.

Trivex

Refractive index (nd): 1.532

  • Abbe value (Vd): 43–45 (depending on licensing manufacturer)
  • Density: 1.1 g/cm³ (the lightest corrective lens material in common use)
  • UV cutoff: 380 nm

Trivex is a relative newcomer that possesses the UV blocking properties and shatter resistance of polycarbonate while at the same time offering far superior optical quality (i.e., higher Abbe value) and a slightly lower density. Its lower refractive index of 1.532 vs. polycarbonate's 1.586, however, may result in slightly thicker lenses. Along with polycarbonate and the various high-index plastics, Trivex is a lab favorite for use in rimless frames, due to the ease with which it can be drilled as well as its resistance to cracking around the drill holes. One other advantage that Trivex has over polycarbonate is that it can be easily tinted.

[edit]Polycarbonate

Polycarbonate is lighter weight than normal plastic. It blocks UV rays, is shatter resistant and is used in sports glasses and glasses for children and teenagers. Because polycarbonate is soft and will scratch easily, scratch resistant coating is typically applied after shaping and polishing the lens. Standard polycarbonate with an Abbe value of 30 is one of the worst materials optically, if chromatic aberration intolerance is of concern. Along with Trivex and the high-index plastics, polycarbonate is an excellent choice for rimless eyeglasses. Similar to the high-index plastics, polycarbonate has a very low Abbe value which may be bothersome to individuals sensitive to chromatic aberrations.


Cuba kita bayangkan dengan penglihatan yang kita tanpa disedari berlaku perkara yang tak diingini seperti jatuh motosikal, terkena bola semasa bersukan, anak kecil ambil dan baling cermin mata yang kita sedang pakai, atau kita dengan tak sengaja terduduk cermin mata... apa yang berlaku? kita terpaksa bergegas ke kedai cermin mata untuk membeli baru. Cuba kena kepada kita yang refractive correction nya lebih -4.00D atau senang cerita power mata 400? mahukah meraba-raba sementara mendapat ganti cermin mata? Itu jika berlaku kepada orang yang berkemampuan... cuba kena pada yang kurang berkemampuan? tunggu cukup bulan baru nak ganti cermin mata? sebulan meraba-raba? fikir-fikirkan lah...


Bukan untuk merendah-rendahkan cermat atau tidak kawan-kawan yang bercermin mata tapi cuma untuk kita berfikir... kalau perkara itu terjadi...


Dan dengan mengambil kira keperluan ini pihak FERLINA EYECARE mengadakan promosi safety lens untuk para pelanggan nya dengan harga yang amat menarik!! Promosi sikit...

Cermin Mata Baru

Saja nak berkongsi dengan pembaca...
Hari ini cermin mata yang aku pakai patah.. sedih la jugak tapi nasib baik ada frame baru dari supplier dan lens nya memang 'ngam' dengan saiz frame baru tu.. kira ok la aku memang tak pernah pakai frame 'clip-on' so ini la first time aku...


Ada apa-apa pandangan?

Tuesday, July 6, 2010

Kepentingan Pemeriksaan Mata

Saja saya nak berkongsi sikit sebanyak kepentingan pemeriksaan mata yang semakin diabaikan kebanyakan orang tak kira status. Mereka lebih gemar menyimpan wang untuk membeli belah, melancong, dan sebagainya tanpa memikirkan penglihatan adalah satu perkara yang amat penting dalam diri seseorang.

Cuba kita bayangkan seseorang yang tiada penglihatan... amat susah hidup mereka. Tak kurang juga mereka yang mengalami rabun yang tinggi tanpa menghiraukan kadar rabun mereka memandu jauh untuk bercuti bersama keluarga. Malang tidak berbau jika tiba-tiba masalah mata mengganggu perjalanan mereka... nauzubillah.

Sebenarnya pemeriksaan mata bukan hanya terdiri dari pemeriksaan visual akuiti (VA) sahaja tetapi merangkumi otot-otot mata (rectus and oblique muscle)



























Masalah berkenaan otot mata biasanya mempunyai simptom seperti penglihatan barganda (double vision), atau adanya kesakitan apabila melihat sisi kiri kanan atas atau bawah. Jika pemeriksaan dilakukan oleh Optometris untuk pertama kali mereka akan melakukan assessment otot mata untuk saringan.

Kebanyakan pemeriksaan mata hanya tertumpu pada refraksi (refraction) sahaja kerana secara realiti 90 peratus pendapatan dalam bidang optikal adalah dalam penjualan cermin mata dan secara tidak langsung membuka peluang kepada 'pemeriksa mata tak bertauliah' menjalankan refraksi tanpa terlebih dahulu mengetahui status pesakit tersebut. Dalam kebanyakan situasi perkara ini tidaklah terlalu serius tetapi jika timbul masalah seperti 'overcorrection / undercorrection' imbalance correction, akan menyebabkan masalah yang lebih besar akan berlaku seperti 'double vision, crossed eye, blurred vision' apa akan berlaku jika mereka memandu kenderaan? belajar? apa kesan jangka panjang?

fikir-fikir kan lah... ok nak masuk tidur dulu.. salam untuk semua kita sambung nanti...