Thursday, August 26, 2010

Kesedaran Pemeriksaan Mata

Terdapat kajian di US yang dilakukan menunjukkan hanya 1/10 daripada bilangan bayi mengalami masalah penglihatan yang tidak dapat dikesan dari masalah juling hingga barah. Walaupun kebanyakan ibubapa tahu masalah mata memang boleh dikesan walau sebelum umur setahun tetapi hanya 19% dari ibubapa yang mendaftar di American Optometric Association annual Eye-Q Survey menjalankan pemeriksaan mata komprehensif untuk anak mereka. Manakala 33% lagi apabila anak mereka mencecah usia 1-2 tahun dan 26% lagi apabila anak mereka berusia 5 tahun dan lebih.

Seramai 19% ibu bapa mengetahui bahawa barah mata boleh dikesan seawal usia bayi belum setahun lagi dan masalah-masalah lain juga boleh dikesan awal tetapi mereka seolah-olah mengambil sikap sambil lewa sahaja.

Untuk memeriksa mata bayi yang berumur kurang setahun atau untuk kanak-kanak yang belum boleh membaca/bertutur carta biasa yang digunakan untuk pemeriksaan mata tidak boleh digunakan. Optometris akan menggunakan alat tertentu menguji fiksasi mata dan sama ada mata bayi itu boleh mengikut objek yang di tunjukkan pada kaljuan tertentu dan pada jarak tertentu.


Hmmm... itu di Amerika , antara negara paling maju di dunia. Apa pula nasib kanak-kanak di Malaysia? Adakah Ibubapa di Malaysia lebih perihatin mengenai masalah mata anak-anak mereka? Pengalaman peribadi saya sebagai pengamal Optometri sejak tahun 2000 ia adalah amat mengecewakan. Ada sesetengah ibubapa yang menghantar anak mereka untuk melakukan pemeriksaan adalah kerana tahun itu anak mereka mahu menduduki peperiksaan... UPSR/PMR/SPM. bayangkan penderitaan yang terpaksa dihadapi kanak-kanak berkenaan kerana ada sesetengahnya yang sudah mengadu masalah mata sejak dari darjah SATU lagi!!

Sama-sama kita muhasabah diri kita, lebih-lebih lagi dalam bulan Ramadhan yang mulia ini....
Salam

Wednesday, August 11, 2010

SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK

Dah dekat sebulan tak menulis.. tahu2 dah sampai bulan Ramadhan. Kepada pembaca2 saya bagi pihak FERLINA EYECARE ingin mengambil peluang ini untuk mengucapkan selamat menyambut Ramadhan dan semoga ramadhan kali ini penuh keberkatan dan limpah rahmat dari Allah... InsyaAllah.

Seperti kebiasaan, bulan puasa/Ramadhan ni promosi sentiasa ada. lebih-lebih lagi untuk mereka2 yang ingin membuat cermin mata Raya!! Ada pertambahan stok2 baru untuk frame dan sunglass untuk sesiapa yang nak sila lah berkunjung ke kedai..







ok sekian dulu.. nanti kita sambung semula...

Wednesday, July 28, 2010

Expending Scope in Optometry

Saja aku nak share pasal Law Optom kat Oversea n Malaysia..



State: West Virginia Passes Law Expanding Optometrist Scope of Practice

by Astrid Fiano, DOTmed News Writer
This report originally appeared in the June 2010 issue of DOTmed Business News

West Virginia Gov. Joe Manchin has signed into law S.230, a bill expanding the scope of practice for optometrists. The West Virginia Optometric Association approved of the law, saying it will allow patients more access to vision care from a local doctor of optometry.
According to the new rules, an optometrist may administer or prescribe any drug for topical application for use in the examination, diagnosis or treatment of diseases and conditions of the human eye and its appendages; administer or prescribe any drug from the drug formulary for use in the examination, diagnosis or treatment of diseases and conditions of the human eye and its appendages; prescribe and dispense contact lenses; furnish or provide any prosthetic device to correct or relieve any defects or abnormal conditions of the human eye and its appendages; use a diagnostic laser, and order laboratory tests rational to the examination, diagnosis, and treatment of a disease or condition of the human eye and appendages.

A clause allowing optometrists to use a therapeutic laser to treat glaucoma was removed by the state House prior to the bill going to the governor. The clause had been very controversial, as ophthalmologists had opposed expanding optometrists' practice to include laser surgeries. Ophthalmologists attend medical school, internship and residency after an undergraduate degree and then become licensed. Optometrists obtain an undergraduate degree followed by four years of optometry school to become licensed.

agak-agak bila boleh Optometry Malaysia boleh implement law ni?

Lady Gaga's 'Bad Romance' can damage eyes




.

Though Lady Gaga's Bad Romance video from her second album The Fame Monster has topped charts and got positive reviews from critics, optometrists have given it a big thumbs down.

The video is leading to a new fashion frenzy that poses deadly health consequences for the eyes, says the Canadian Association of Optometrists.


In the video, one image of Lady Gaga shows abnormally large eyeballs, akin to Japanese cartoon characters. Even though Lady Gaga's eyes are computer enhanced in the video to achieve that 'doe-eyed' look, young fans have turned to the internet to order the 'circle lens' to mimic the pop star, the statement warned.

'Circle lens' are cosmetic contact lenses that give the illusion of a very large iris (coloured area). But they are a health hazard for the eye as lens materials inhibit the eye from breathing properly, and can cause infections from poor hygienic handling and sharing with friends, the Canadian Association of Optometrists said.

"All contact lenses, whether prescription or purely cosmetic, come into direct contact with the surface of the eye. The eye is a very sensitive organ that can be easily irritated, scratched, or permanently damaged," said Desmond Fonn, who heads the Centre for Contact Lens Research and a Professor at the School of Optometry at the famous University of Waterloo near here.

"Too often we leap at trends and fashions without understanding the potential consequences... correct contact lens use includes being properly fitted and cared for by a professional who would provide appropriate instruction on the use and care of the lenses," he cautioned.

Bad Romance has topped the Canadian Hot 100 and UK Singles Charts since its release last October.

Saturday, July 24, 2010

Adjustable power Glasses???



Ya betul tu sudah ada cermin mata yang boleh dilaraskan kuasanya!! Hebat kan? Bagaimana fungsinya? Saya sertakan videonya di bawah:



video


Sebenarnya ini bukan baru tapi sudah bertahun sejak 1985 oleh Josh Silver tapi ia hanya dikhususkan untuk golongan miskin sahaja di Afrika. Dengan nisbah Optometrists 1:10,000 penduduk keperluan terhadap cermin mata adalah amat tinggi. Tetapi kadar kemiskinan yang amat tinggi di sana menghalang mereka dari mendapatkan perkhidmatan optometrist apa lagi untuk memiliki dan menukar cermin mata setiap tahun...

Untuk mengatasi masalah itu penciptanya Joshua_Silver menggunakan sepasang bingkai dan bersandarkan prinsip lens tebal untuk kuasa refraksi yang tinggi beliau memasukkan bekas plastik bulat yang lembut ditengah-tengah bingkai yang diisi dengan cecair. Setiap bekas plastik tersebut disambungkan dengan picagari berasingan yang diubahsuai agar ia dapat dilaraskan mengikut kuasa refraksi yang diperlukan sipemakai. Selepas ia dilaraskan ianya akan diskrukan untuk mengekalkan kuasa refraksi tersebut yang mana skru tersebut juga boleh dilonggarkan untuk pengubahan kuasa pada masa lain.





Walaupun kuasa refraksi kanta boleh dilaras mengikut keperluan terdapat beberapa kekurangan jika dibandingkan dengan cermin mata konvensional.

1. Tiada pembetulan untuk astigmatism (rabun silau).



2. Terdapat distortion kanta

a: Barrel distortion

b: Pincushion distortion



3. Reka bentuk yang tidak menarik dan berat. Mempunyai banyak apparatus yang membuatkan kaca mata ini bukan menjadi pilihan jika untuk dijual.


pakcik ni tengah adjust power spec


Pandangan depan adjustable glasses




Sesuai untuk semua golongan!!




Pandangan sisi...


Berbagai-bagai teknologi yang sebenarnya ada tercipta hanya kita sahaja yang belum terdedah dengan semua kebarangkalian tersebut...

Semoga bertemu lagi...

Wednesday, July 14, 2010

LASIK..??


Ramai tertanya-tanya apa itu LASIK?? LASIK sebenarnya datang dari singkata Laser Assisted in SItu Keratomileusis... he he he.. Kalau nak tahu di Amerika prosedur LASIK telah mendapat kelulusan FDA.Secara umumnya LASIK dilakukan oleh pesakit untuk memperbetulkan masalah-masalah mata seperti rabun jauh (MYOPIA), rabun silau (ASTIGMATISM) dan rabun dekat [(farsightedness) (HYPEROPIA)] ataupun kombinasi antara kedua nya myopia dan astigmatism atau hyperopis dan astigmatism. Satu kelemahan dalam LASIK ini ialaj prosedur ini "TIDAK BOLEH" merawat/memperbetulkan masalah rabun presbyopia (rabun tua).

Bagaimana LASIK dilakukan? LASIK dilakukan secara asasnya melalui 3 peringkat:
1. bukaan lapisan luar kornea dibuat menggunakan alat 'microkeratome blade' atau laser.

2. Kemudian laser digunakan untuk membuang bahagian-bahagian tertentu lapisan kornea yang terlebih dahulu ditentukan dan dikira oleh pakar sebelum LASIK dilakukan.

3. 'Flap' kornea yang di buka tadi diletakkan semula ke tampat asal dan akan melekat semula dan akan sembuh secara semula jadi.

penggunaan local anastetik drop dilakukan agar pesakit tidak berasa sakit...


Apa kelebihan LASIK???

Antara kelebihan LASIK adalah:

1) Keputusan pembedahan yang serta-merta! Ya betul keputusan yang amat cepat ini memberikan kelebihan bagi pesakit. Mereka dapat melihat tanpa cermin mata hampir sahaja selepas prosedur selesai. Namun kestabilan penglihatan dapat dicapai dalam tempoh 6 bulan.

2) Bebas!! Pesakit terasa bebas dari pemakaian sebarang alat bantuan penglihatan seperti cermin mata dan kanta sentuh.

3) Aktiviti dan Kerjaya Baru! Lebih seronok melakukan aktiviti tanpa perlu memikirkan kanta sentuh tercabut, cermin mata patah dan perlu membawa cermin mata tambahan jika berlaku sesuatu. Dari segi kerjaya, sesetengah kerjaya memerlukan penglihatan baik tanpa bantuan seperti askar, juruterbang, polis dan sebagainya akan menjadi pilihan pada sesiapa yang sebelum ini tidak dapat memohon kerana terkongkong denagn cermin mata.

4) Keyakinan Diri Meningkat! Secara tidak langsung apabila tiada masalah mata yang timbul, tanpa cermin mata keyakinan diri juga akan meningkat.

Ok.. cukup bab kebaikan .. apa kata saya masuk bab keburukan dan risiko LASIK..???? ha takut tak? Sama untuk semua prosedur surgeri memang tidak lari dari risiko begitu juga dengan LASIK walaupun risikonya amat kurang tetapi tetap ada risikonya. Antara risiko-risiko yang boleh saya ambil adalah:

Kebanyakan kesalahan LASIK adalah disebabkan 'flap' yang dibuat pada prosedur awal iaitu pemotongan lapisan luar kornea. Jika 'flap' LASIK tidak dilakukan dengan sempurna contohnya terlalu tebal atau terlalu nipis apabila diletakkan semula 'flap' pada permukaan kornea ianya akan berkedut. kesan kedut mikro (microscopic wrinkle) disebut sebagai "corneal striae". Tetapi kebanyakan masalah ini dapat dibetulkan melalui "enhancement surgery" yang dilakukan semasa post operation.

1) 'Flap' atau kelepek rosak atau hilang. Semasa prosedur pemotongan yang dilakukan.

2) Penglihatan berganda (double vision) untuk pesakit yang dahulu mengalami masalah rabun yang teruk dan perbezaan kesalahan refraksi yang tinggi antara kedua-dua mata kebarangkalian tinggi mengalami masalah ini. Ianya akan berkurangan dari semasa ke semasa.



3) Mata kering (dry eyes) atau mempunyai masalah untuk melihat pada waktu malam kerana silau dan 'halos' disekeliling lampu.

4) "Irregular cornea" kornea tak sekata. Ini disebabkan laser tidak dilakukan pada tempat yang sepatutnya (kurang tepat) ia juga boleh mengakibatkan penglihatan berganda dan ghost image. Ia perlu menjalani treatment semula atau enhancement surgery!


5) DIFFUSE LAMELLAR KERATITIS (DLK) atau dikenali sebagai "Sand Of The Sahara". Ia disebabkan keradangan dibawah 'FLAP". Sesetengah keradangan akan hilang tetapi dalam kes DLK keradangan ini kekal dan tidak boleh dikawal dan keadaan ini akan mengganggu proses penyembuhan dan akan mengakibatkan hilang penglihatan "VISUAL LOSS". Kebiasaannya apabila DLK berlaku pesakit akan diberikan antibiotik, dan steroid titis untuk mengelakkan jangkitan dan "FLAP" itu juka mungkin akan dibuka semula untuk tujuan pembersihan sel-sel radang tersebut.!!!


6) Keratectasia atau Keratoconus. Ia di definasikan sebagai pembengkakan kornea (bulging). Ia boleh berlaku akibat pemotongan "FLAP" terlalu dalam. Apabila terlalu banyak tisu kornea yang dipotong semasa prosedur LASIK ataupun kornea pesakit memang lemah semasa diuji menggunakan 'corneal topography' sebelum LASIK ia akan menyebabkan penglihatan "distorted". Ia TIDAK BOLAH di perbaiki menggunakan enhancement surgery seperti masalah-masalah lain, ia hanya boleh di baiki melalui pemakaian (KANTA SENTUH KERAS/RGP) atau CORNEAL TRANSPLANT!!!!

terdapat juga teknologi baru yang boleh merawat masalah keratoectasia ini iaitu "corneal collagen cross linking" (CXL) in digunakan intun memulihkan lapisan kornea tersebut dan kemudian satu prosedur laser enhancement akan dilakukan semula untuk memulihkan penglihatan yang "hilang" tersebut.

7) Undercorrection, Overcorrection and Regression. Ini adalah keadaan yang mana pembetulan masalah mata ter'over' atau ter'under' correct. contohnya apabila kesalahan refraktif terdahulu sebanyak -7.00D menjadi +1.00D bukan PL/0.00. atau pun hanya menjadi -1.00D sahaja. Hal ini kemungkinan disebabkan:
i. Respon pesakit terhadap prosedur yang berlainan dari respon
normal.
ii. Diagnosis kurang tepat oleh doktor
iii. Seting program software yang mengawal laser tidak
dilakukan dengan sempurna.

regression pula berlaku semasa proses penyembuhan. Kuasa mata selepas yang optimum pada asalnya selepas LASIK berubah semasa proses penyembuhan menjadi undercorrection. Kebiasaannya ia dapat dibaiki melalui laser treatment sekali lagi selepas mata pesakit stabil...

8) Infeksi mata dan Iritasi. Walaupun kes infeksi kurang berbanding teknik terdahulu PRK, prosedur LASIK juga masih mempunyai risiko mengalaminya. Ia biasanya boleh di sembuhkan dengan penggunaan ubat titis antibiotik atau anti'inflammatory'.

Penerangan sudah dibuat kelebihan dan risiko pun dah dijelaskan.. terpulang pada individu sama ada mahu teruskan atau tidak. Salam dari saya FERLINA

Saturday, July 10, 2010

Swarovski Contact Lenses



Apa?! Kristal Swarovski kat 'contact lens'??? Mesti ramai yang terkejut kan? tapi itulah kenyataan nya...

Swarovski Crystals telah mencipta satu revolusi dalam contact lens, bukan sebab selesa atau 'vision' lebih jelas... tapi hanya kerana fesyen!!


Kalau sebab fesyen semuanya menjadi... Diketahui contact lens ini di reka dalam satu pertandingan kristal tahun 2008 swarovski sparkling contact lens ni menang tempat pertama kalau tak silap.. tapi sampai sekarang masih tak tahu nak beli di mana? mungkin hanya untuk pertandingan saja agaknya.